Τι είναι η Ρομποτική Αρθροπλαστική;
Ουσιαστικά, στη τεχνική αυτή χρησιμοποιούμε ένα computer, μέσω του οποίου ο χειρουργός επιτυγχάνει την τρισδιάστατη απεικόνιση του πεδίου του με μεγαλύτερη ευκρίνεια, διορθώνοντας τον μηχανικό άξονα του σκέλους που πάσχει. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται πιο ακριβής μέσω ενός συστήματος πλοήγησης (navigation system). To σύστημα αυτό, δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να εξατομικεύει τη χρήση των εμφυτευμάτων, ανάλογα με την υπάρχουσα ανατομία στην άρθρωση που χειρουργούμε (ισχίο ή γόνατο). Ο ρομποτικός μηχανισμός, δίνει τη δυνατότητα να οριοθετούνται τα σημεία των τομών με ακρίβεια. Τις τομές τις κάνει ο χειρουργός και όχι το ρομπότ όπως λαθεμένα πιστεύεται, ή όπως αφήνεται να εννοηθεί από τους φανατικά ενστερνιζόμενους τη μέθοδο, ως πανάκεια.
Πλοήγηση(Navigation).
Τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή Η/Υ διεγχειρητικά, μέσω του οποίου επιτυγχάνουμε ακριβείς τομές στα κοψίματα των οστών στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου.
H εξέλιξη της ρομποτικής αρθροπλαστικής.
Η ρομποτική σαν εφαρμογή στην αρθροπλαστική, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1986. [1]Από τότε έχουν τεθεί σε λειτουργία διάφορα ρομποτικά συστήματα [2], [3], [4]. Παρά ταύτα η Υπηρεσία FDA των ΗΠΑ επέτρεψε την εφαρμογή της μεθόδου μόλις το 2008, ενώ είχε ευρεία χρήση στη Γερμανία από το 1994. [5] Έχουν δημοσιευθεί αρκετές κλινικές και πειραματικές μελέτες πάνω στην εφαρμογή της ρομποτικής στην Αρθροπλαστική. [6], [7], [8]. Μετά την ευρεία ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό, δημιουργήθηκε μία νέα περιοδική έκδοση με τίτλο
Τεχνική
Το ρομποτικό μηχάνημα μπορεί να προσαρμόζει εξατομικευμένα έναν προεγχειρητικό σχεδιασμό, που βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων μέσω εξελιγμένου software computer, για να μπορέσει να γίνει το ακριβές κόψιμο των αρθρικών επιφανειών.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Ολική Αρθροπλαστική σαν μέθοδος έχει συγκεκριμένα στάδια, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται με σχολαστικότητα. Αυτά είναι:
- Ο προεγχειρητικός σχεδιασμός,
- Calibration του ρομπότ,
- Η χειρουργική των μαλακών μορίων,
- Η σύνδεση του ρομπότ με τα οστά μέσω βελονών, (σημειωτέον ότι εδώ ο χειρουργός μπορεί να διαλέξει να τοποθετήσει πρώτα τις βελόνες στο οστούν και μετά να κάνει αξονική τομογραφία και επεξεργασία των δεδομένων και σε 2ο στάδιο την αρθροπλαστική, γεγονός που μπορεί να κάνει τον ασθενή να πονά ή να νοιώθει άβολα από τις βελόνες, ή να προχωρήσει χωρίς τη χρήση βελονών να κάνει την αξονική τομογραφία με ψηφιακή προσομοίωση του οστού, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο σύνθετη)
- Η εγγραφή στο software του ρομπότ,
- Η επεξεργασία και
- Η εμφύτευση του υλικού
Πλεονεκτήματα
Στα πλεονεκτήματα που αναφέρεται η τεχνική είναι τα εξής:
- Mεγαλύτερη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων,
- Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων,
- Σωστή οριοθέτηση της τεχνητής άρθρωσης, που εξασφαλίζει καλύτερη κίνηση,
- Μικρότερη πιθανότητα για αναθεώρηση της αρθροπλαστικής,
- Ταχύτερη αποκατάσταση,
- Βελτίωση στην ποιότητα ζωής.
- Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Ολική Αρθροπλαστική σαν μέθοδος, θα πρέπει όλα τα παραπάνω στάδια να έχουν εκτελεστεί με επιτυχία. Το γεγονός ότι, ένα μέρος από την εμπειρία του χειρουργού αφήνεται στην οδηγία που θα δώσει το ρομποτικό μηχάνημα, μαζί με τη πλοήγηση, κάθε άλλο παρά πλεονέκτημα είναι. Και αυτό γιατί, δεν είναι λίγες οι φορές, που ο χειρουργός αναγκάζεται να διακόψει τη μέθοδο και να συνεχίσει συμβατικά, όπως όταν έχουμε ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα λόγω της υπερβολικής έλξης σ’ ένα μικρό χειρουργικό πεδίο, όπως όταν έχουμε επαναλαμβανόμενη αποτυχία στην εγγραφή, όπως όταν έχουμε σοβαρή ελάττωση της κίνησης του ισχίου που δεν μας επιτρέπει τη σωστή κινητοποίηση, όπως όταν δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο χειρισμό του ρομποτικού για καθαρά τεχνικά θέματα. Είναι συχνές οι αναφερόμενες επιπλοκές, [14] που αφορούν τη μέθοδο της ρομποτικής σε συνδυασμό με την ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική και αφορούν κακώσεις μαλακών ιστών και εκτεταμένα αιματώματα λόγω υπερβολικής έλξης, αποσπαστικά κατάγματα (τροχαντήρας, κνημιαίο κύρτωμα), επιπλέον χειρουργικός χρόνος σε τεχνικό θέμα που αφορά το software, επιπλέον τοποθέτηση βελονών στα οστά που χρησιμεύουν σαν οδηγά σημεία, εγκατάλειψη της μεθόδου λόγω αδυναμίας συνεργασίας με το ρομποτικό κά.
Controversies
Τελικά λοιπόν, είναι καλύτερη ή όχι η ρομποτική αρθροπλαστική;
Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τη λέξη τεχνική και εμπειρία από τη μέθοδο που εφαρμόζεται. Συνοψίζοντας σ’ ένα γενικό κανόνα, θα έλεγα ότι η λέξη ρομπότ, όπως και Laser που είναι πιο κοινό, έλκει και διαμορφώνει εντυπώσεις. Αν δεχθούμε ότι, όντως έτσι είναι, δηλαδή η ρομποτική αρθροπλαστική είναι αυτό που πρέπει να εφαρμόζεται, γιατί τόσοι Ορθοπαιδικοί στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως δεν την έχουν εφαρμόσει συστηματικά; Αναφέρομαι σε χειρουργούς με τεράστια εμπειρία, με ένα αριθμό άνω των 150-200 τέτοιων επεμβάσεων το χρόνο.
Υπάρχει βιβλιογραφία που να υποστηρίζει τεκμηριωμένα ότι η ρομποτική αρθροπλαστική είναι το goldstandard;
Σ’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι μόνο στα καλά αποτελέσματα, η ρομποτική δίνει καλύτερη ακρίβεια και πιο γρήγορη αποκατάσταση μέσω μιάς μικρότερης τομής.
Η ρομποτική αρθροπλαστική είναι κάτι νέο;
Υπάρχει σαν μέθοδος από το 1986, η έγκριση από το FDA για τις ΗΠΑ έγινε το 2008, και η μέθοδος όλο αυτό το χρονικό διάστημα εξελίσσεται. Εγείρεται μείζον ηθικό θέμα, τόσο για τους χειρουργούς που χρησιμοποιούν το Internet αλλά και τα ΜΜΕ, για να προσελκύσουν ασθενείς, χρησιμοποιώντας ως ηχητικό εφόδιο τη μέθοδο, με τη λέξη ρομπότ. Από τη στιγμή όμως, που τα αρμόδια επιστημονικά και συλλογικά όργανα δεοντολογίας αδιαφορούν, το φαινόμενο του ‘νέου’ θα ηχεί σε ιστοσελίδες, ραδιόφωνα και έντυπα μέσα για να μπορούν διάφοροι (ιατροί, εταιρείες, δημοσιογράφοι) να καρπώνονται και αυτοί από το κάτι ‘νέο’.
Το μέλλον
Ποιό είναι το μέλλον;
Οι εξελίξεις στο τομέα των εμφυτευμάτων, της βιολογίας επούλωσης και των υποστηρικτικών μέσων όπως η πληροφορική, είναι ραγδαίες. Σίγουρα οι εξελίξεις θα είναι με το μέρος της τεχνολογίας, θα πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι πριν εφαρμόσουμε την οιαδήποτε τεχνική, αυτή θα πρέπει να είναι καλά τεκμηριωμένη. Kαι όχι μόνο τεκμηριωμένη αλλά και εξατομικευμένη σύμφωνα με το προφίλ του αρρώστου μας
Βιβλιογραφία
1. H. Paul, W. Bargar, B. Mittlestadt et al.
Development of a surgical robot for cementless total hip arthroplasty
ClinOrthopRelat Res, 285 (1992), p. 57
2 .M.S.H. Jakopec, F. Rodriguez y Baena, P. Gomes et al.
The first clinical application of a “hands-on” robotic knee surgery system
Comput Aided Surg, 6 (2001), p. 329
3.J. Bellemans, H. Vandenneuker, J. Vanlauwe
Robot-assisted total knee arthroplasty
ClinOrthopRelat Res, 464 (2007), p. 111
4.J. Decking, C. Theis, T. Achenbach et al.
Robotic total knee arthroplasty
Acta Orthop, 75 (2004), p. 573
5.M. Börner, A. Bauer, A. Lahmer
Rechnerunterstützter Robotereinsatz in der Hüftendoprothetik
Der Orthopäde, 26 (1997), p. 251
6. T. Hananouchi, N. Sugano, T. Nishii et al.
Effect of robotic milling on periprosthetic bone remodeling
J Orthop Res, 25 (2007), p. 1062
7.T. Hananouchi, N. Sugano, N. Nakamura et al.
Preoperative templating of femoral components on plain x-rays
Arch Orthop Trauma Surg, 127 (2007), p. 381
8. S. Nishihara, N. Sugano, T. Nishii et al.
Clinical accuracy evaluation of femoral canal preparation using the ROBODOC system
J Orthop Sci, 9 (2004), p. 452
9. W. Siebert, S. Mai, R. Kober et al.
Technique and first clinical results of robot-assisted total knee replacement
Knee, 9 (2002), p. 173
10. M. Borner, U. Wiesel, W. Ditzen
Clinical experience with ROBODOC and Duracon total knee
J. Stiel, W. Kornermann, R. Haaker (Eds.), Navigation and Robotics in Total Joint and Spine Surgery, Springer-Verlag, Berlin (2004), p. 362
11. S.Y. Kim, H.E. Rubash
Avascular necrosis of the femoral head: the Korean experience
J.J. Callaghan, A.G. Rosenberg, H.E. Rubash (Eds.), The adult hip (2nd ed), Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia (Pa) (2007), p. 1078
12. S.E. Park, C.T. Lee
Comparison of robotic-assisted and conventional manual implantation of a primary total knee arthroplasty
J Arthroplasty, 22 (2007), p. 1054
13. Y.H. Kim, J.S. Kim, S.H. Yoon
Alignment and orientation of the components in total knee replacement with and without navigation support: a prospective, randomised study
J Bone Joint Surg Br, 89 (2007), p. 471
14.Sang Eun Park, MD,Chun Taek Lee, MD†
Comparison of Robotic-Assisted and Conventional Manual Implantation of a Primary Total Knee Arthroplasty
Journal Arthroplasty, Vol 22, Iss 7, Oct 2007, pp 1054-1059
Συχνές Ερωτήσεις
Οχι, υπάρχει από το 1986, απλά η εξέλιξή της, είναι πλέον αρκετά σημαντική στις μέρες μας.
Οχι, την επέμβαση τη κάνει ο χειρουργός, όπως και όλες τις τομές, απλά ο ρομποτικός βραχίονας δίνει τις θέσεις για τα κοψίματα στο οστούν.
Οχι, τα αντίθετο ισχύει.
Οχι, είναι ακριβώς το ίδιο.
Δεν ισχύει για όλους. Αφήστε να αποφασίσει ο γιατρός σας για εσάς.
Σχετικές πληροφορίες
Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.
- Τήλ: +30 21 0277 0216
- Ιατρείο: Αφροδίτης 35 Ν. Ηράκλειο
- Ιατρείο: Φιλολάου 15 Παγκράτι
- [email protected]