Share This:

Σπονδυλική στήλη

Ανατομία σπονδυλικής στήλης

Τα οστά της σπονδυλικής στήλης, ονομάζονται σπόνδυλοι. Αυτά τα οστά συνδέονται για να δημιουργήσουν ένα κανάλι που προστατεύει το νωτιαίο μυελό και λέγεται σπονδυλική στήλη. Πέντε από αυτά τα οστά αποτελούν το κάτω μέρος της μέσης. Η περιοχή αυτή ονομάζεται οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Μία εγκάρσια τομή των οσφυϊκών σπονδύλων spondiliki stili
Μία εγκάρσια τομή των οσφυϊκών σπονδύλων

Στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνονται: ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα. Αυτά ουσιαστικά είναι τα “καλώδια” που μεταφέρουν το ηλεκτρικό ερέθισμα μέσω του σπονδυλικού σωλήνα από τον εγκέφαλο στους μύες. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Ενεργούν σαν αμορτισέρ κατά τη βάδιση. Οι δίσκοι είναι επίπεδοι και περίπου 1,5 εκατοστό σε πάχος. Αποτελούνται από δύο συστατικά:
1. Ο Ινώδης Δακτύλιος. Αυτό είναι το σκληρό, εξωτερικό τμήμα του δίσκου.
2. Ο Πηκτοειδής Πυρήνας. Αυτός έχει μία σύσταση σαν ζελέ, είναι μαλακός και βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου. Ένας δίσκος αρχίζει να μετακινείται και να προβάλει προς το κανάλι , όταν η ζελατινώδης αυτή ουσία του πυρήνα, ωθεί τον εξωτερικό δακτύλιό του λόγω φθοράς ή από μια ξαφνική τραυματική βλάβη. Αυτή η μηχανική πίεση κατά τον εξωτερικό δακτύλιο μπορεί να προκαλέσει πόνο χαμηλά στη μέση.

Παθογένεια

Αν ο δίσκος έχει εκφυλιστεί ή τραυματίστηκε, ο πυρήνας μπορεί να συμπιέσει τον νωτιαίο μυελό ή τις νευρικές ρίζες σε όλη την επαφή τους. Μόλις γίνει η ρήξη του πυρήνα και περάσει μέσα από τον εξωτερικό δακτύλιο, τότε ο πόνος στη μέση μπορεί να βελτιωθεί. Ο πόνος όμως στη διαδρομή του ισχιακού νεύρου, από το γοφό στο πόδι συνήθως αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το υλικό του πυρήνα ερεθίζει τα νωτιαία νεύρα προκαλώντας μία χημική αντίδραση. Αν η πίεση είναι υπερβολική, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα ή και στα δύο πόδια.

H πίεση του ραγέντος δίσκου πάνω στα νευρικά στελέχη προκαλεί και την ανάλογη συμπτωματολογία spondiliki stilh
H πίεση του ραγέντος δίσκου πάνω στα νευρικά στελέχη προκαλεί και την ανάλογη συμπτωματολογία

Η αιτία της κήλης δίσκου

Μια κήλη δίσκου έχει σχέση με την φυσική γήρανση της σπονδυλικής στήλης. Σε νεαρούς ενήλικες, οι δίσκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καθώς γερνάμε, οι δίσκοι μας αρχίζουν να αφυδατώνονται και να αποδυναμώνονται. Οι δίσκοι επίσης αρχίζουν να συρρικνώνονται και τα διαστήματα μεταξύ των σπονδύλων στενεύουν. Αυτή η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης ονομάζεται εκφύλιση του δίσκου. Εκτός από την προοδευτική φθορά που έρχεται με τη γήρανση και άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μιας κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Γνωρίζοντας τι σας θέτει σε κίνδυνο για μια κήλη δίσκου, μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα επικείμενα προβλήματα. Άνδρες μεταξύ των ηλικιών 30-50, είναι πιο πιθανό να έχουν μία κήλη του δίσκου. Χρησιμοποιώντας τους ραχιαίους μυς της μέσης σας, για να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, αντί να χρησιμοποιείτε κατάλληλα και τους μυς των κάτω άκρων σε σωστή θέση, εκτίθεστε σε ένα πιθανό τραυματισμό του δίσκου. Οι υπέρβαροι φορτίζουν τους δίσκους τους ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν θέσεις εργασίας που είναι σωματικά απαιτητικές. Χρησιμοποιώντας τεχνικές κίνησης και ανύψωσης ή άρσης αντικειμένων μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τη μέση σας. Η τακτική άσκηση έχει θεμελιώδη σημασία για την πρόληψη μιας κήλης δίσκου. Μένοντας καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι επίσης επιβαρυντικό για τη φθορά του δίσκου. Το κάπνισμα επίσης, μειώνει την παροχή οξυγόνου στο δίσκο και προκαλεί πιο γρήγορη εκφύλισή του.

Κλινικά συμπτώματα

Ο πόνος στη μέσηχαμηλά, είναι το αρχικό σύμπτωμα. Αυτός ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για λίγες ημέρες, στη συνέχεια όμως βελτιώνεται. Πολύ συχνά η έναρξη του πόνου στη μέση, ακολουθείται από πόνο στα κάτω άκρα και μούδιασμα. Αργότερα, μπορεί να εμφανιστεί και αδυναμία στα κάτω άκρα. Ο πόνος στο πόδι εκτείνεται τυπικά κάτω από το γόνατο, κατά μήκος του έξω χείλους της κνήμης και συχνά φθάνει μέχρι τα δάκτυλα στο πόδι. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα εξής: πόνος στη μέση, στα πόδια, μούδιασμα ή αίσθημα καυσαλγίας στο πόδι, αδυναμία στα κάτω άκρα και / ή στα πόδια, απώλεια του ελέγχου της κύστης ή του εντέρου. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή.

Κατανομή των αισθητικών διαταραχών στο κάτω άκρο ανάλογα με τη νευρική ρίζα που πιέζεται. S1 είναι η 1η ιερή ρίζα, L5 είναι η 5η οσφυική, L4 η 4η οσφυική κ.ο.κ katanomi
Κατανομή των αισθητικών διαταραχών στο κάτω άκρο ανάλογα με τη νευρική ρίζα που πιέζεται. S1 είναι η 1η ιερή ρίζα, L5 είναι η 5η οσφυική, L4 η 4η οσφυική κ.ο.κ

Κλινική εξέταση

Οι βασικές κλινικές δοκιμασίες που πρέπει να υποβάλλεται ο ασθενής με εικόνα δισκοκήλης είναι:
Απλή βάδιση, επισκόπηση, έλεγχος για ανταλγική σκολίωση. Βάδιση στις μύτες των ποδιών (έλεγχος της Ι1 ρίζας). Βάδιση στις Πτέρνες των Ποδιών (έλεγχος της Ο5 ρίζας), Ενεργητικές Κινήσεις Κάμψης και έκτασης της Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης. Δοκιμασία Ανάσπασης Τεντωμένου Ποδιού, ή Test Lasegue, ή Test S.L.R. (Straight Leg Raising). Ελεγχος Αντακλαστικών κάτω άκρων: Επιγονατιδικό (Ο4) και Αχίλλειο (Ι1). Ελεγχος περιφερικών αρτηριών με ψηλάφηση ή Υπέρηχο Ροής για Σύνδρομο Leriche.

TEST Straight Leg Raising (SLR). To τεστ αυτό, είναι ένας ακριβής προγνωστικός δείκτης της δισκοκήλης. Σε αυτό το τεστ ο γιατρός σας ανυψώνει το προσβεβλημένο πόδι. Το γόνατο παραμένει σε ευθεία θέση. Εάν αισθάνεστε πόνο κάτω από το πόδι σας και κάτω από το γόνατο, θα είναι θετικό για μια κήλη δίσκου. test mesis
TEST Straight Leg Raising (SLR). To τεστ αυτό, είναι ένας ακριβής προγνωστικός δείκτης της δισκοκήλης. Σε αυτό το τεστ ο γιατρός σας ανυψώνει το προσβεβλημένο πόδι. Το γόνατο παραμένει σε ευθεία θέση. Εάν αισθάνεστε πόνο κάτω από το πόδι σας και κάτω από το γόνατο, θα είναι θετικό για μια κήλη δίσκου.
Aπεικoνιστικές Εξετάσεις

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της κήλης του δίσκου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια μαγνητική τομογραφία (MRI). Αυτή η απεικόνιση, μπορεί να δημιουργήσει καθαρές εικόνες των μαλακών ιστών, όπως των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Το ηλεκτρομυογράφημα επίσης, καταγράφει το «ηλεκτρικό ρεύμα» που διοχετεύεται από τα νεύρα προς τους μύες. Η καταγραφή αυτή, βοηθάει ποσοτικά αλλά και τοπογραφικά στη διάγνωση.

Απεικόνιση δίσκου σε μαγνητική τομογραφία diskos
Απεικόνιση δίσκου σε μαγνητική τομογραφία
Θεραπεία Δισκοκήλης

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν ο πόνος του ασθενούς πρόκειται να βελτιωθεί ανάλογα με την υπάρχουσα βλάβη, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες. Ενώ περιμένουμε να δούμε αν τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, πολλές μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο. Η πιο κοινή συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει: Φυσικοθεραπεία ή και χειρισμό, θερμότητα και / ή θεραπεία με πάγο, μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα, από του στόματος στεροειδή και η επισκληρίδιος έγχυση με κορτιζόνη. Εάν ο πόνος και τα συνοδά άλλα συμπτώματα συνεχίζουν ακόμη και μετά από έξι εβδομάδες, και αν ο πόνος είναι εντονότερος, είναι λογικό πλέον ως επιλογή θεραπείας να μπει η χειρουργική αποκατάσταση

Χειρουργική

Η Μικροδισκεκτομή έχει σχεδιαστεί για να αποσυμπιέσει τη ρίζα του νεύρου ώστε να παρέχει στο νεύρο ένα καλύτερο περιβάλλον επούλωσης. Συνήθως, μόνο το μικρό τμήμα του δίσκου που πιέζει την νευρική ρίζα χρειάζεται να αφαιρεθεί, και η υπόλοιπη μάζα του μεσοσπονδύλιου δίσκου παραμένει άθικτη. Χρησιμοποιώντας τεχνικές μικροχειρουργικής και μια μικρή τομή, η μικροδισκεκτομή μπορεί συνήθως να γίνει και ως εξωτερικός ασθενής ή και με μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους, με πλήρη δραστηριότητα σε μια έως τρεις εβδομάδες. Με έναν έμπειρο χειρουργό, το ποσοστό επιτυχίας αυτής της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να είναι περίπου 95%.

Μικροδισκεκτομή: μέσω μιας μικρής τομής, ένα ενδοσκόπιο εισάγεται και η πρόπτωση του δίσκου εκτέμνεται. mikrodietomi
Μικροδισκεκτομή: μέσω μιας μικρής τομής, ένα ενδοσκόπιο εισάγεται και η πρόπτωση του δίσκου εκτέμνεται.
Δευτεροπαθής πόνος από αστάθεια και σπονδυλοδεσία

Μερικές φορές, μετά από εκφύλιση του δίσκου, ο δίσκος χάνει το ύψος του και δημιουργούνται οστεόφυτα. Ο ασθενής πλέον υποφέρει είτε από πόνο ασταθείας, είτε από τα οστεόφυτα που προκαλούν τη συμπίεση της ρίζας. Η κλινική εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται και η θεραπεία γίνεται πλέον μόνο με σπονδυλοδεσία.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΜΟΥ/ΓΟΝΑΤΟΣ
Κεντρο Αρθροσκοπησης & Χειρουργικης
SPORTSURGERY

Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.

FOLLOW US