Share This:
Αναίμακτες Βιολογικες Θεραπείες
Αναίμακτες Βιολογικες Θεραπείες
Η εξέλιξη της επιστήμης και ειδικά στον τομέα βιο-υλικών και εμφυτευμάτων έχει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Συνέπεια αυτού είναι, να εφαρμόζονται ευρέως πλέον , στη κλινική πράξη, θεραπείες απλές, χωρίς τομές, με μία μόνο ένεση, [σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου] που στοχεύουν στην ανάπλαση ή την επούλωση χόνδρινων ή τενόντιων βλαβών. Τέτοιες βιολογικές θεραπείες είναι οι
P.R.P [Platelet Rich Plasma] τεχνική
Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε μετά την παρατήρηση ότι, στο πλάσμα υπάρχουν ειδικοί ΄παράγοντες΄- πρωτείνες ικανές για επούλωση.
Η ιδέα λοιπόν των ερευνητών ήταν ότι, αν εγχύσουμε τοπικά τους παράγοντες αυτούς, θα έχουμε επούλωση της βλάβης στη περιοχή αυτή.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα αρκετοί αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου να χρησιμοποιούν τη μέθοδο συστηματικά
Πώς γίνεται;
Ο ασθενής προσέρχεται στο εξωτερικό ιατρείο, γίνεται λήψη λίγων ml αίματος από τη φλέβα και στη συνέχεια το αίμα αυτό τοποθετείται σε ένα φυγοκεντρητή. Από τη φυγοκέντρηση θα κρατήσουμε το πλάσμα με τα αιμοπετάλια πλούσια σε επουλωτικούς παράγοντες. Το υλικό αυτό με μία λεπτή βελόνα θα το εγχύσουμε στη περιοχή που πάσχει.
Σε ποιές παθήσεις έχει ένδειξη;
- Σε τενοντίτιδες όπως η τενοντίτιδα και μερικού πάχους ρήξη του στροφικού πετάλου του Ώμου, η τενοντίτιδα αχιλλείου και επιγονατιδικού.
- Σε μυικές θλάσεις
- Σε οστεοαρθρίτιδα αρχικού σταδίου
- Σε επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Στη στενωτική τενοντοελυτρίτιδα
- Στη τροχαντηρίτιδα ισχίου
- Σε Διαστρέμματα και στην άκανθα πτέρνας
Ενέσιμη και πόσιμη μορφή κολλαγόνου
Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι μία πρωτείνη, με χαρακτηριστική ιδιότητα αυτή της ελαστικότητας.
Ποιά είναι η δράση του στις αρθρώσεις;
Βοηθά κυρίως στην ελαστικότητα του χόνδρου. Ο χόνδρος είναι η λεία και στιλπνή επιφάνεια που βοηθά στη σωστή κίνηση της άρθρωσης, με πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής ανάμεσα στα οστά που κινούνται.
Πότε παθαίνει βλάβη ο χόνδρος;
Μπορεί να συμβεί είτε μετά από τραυματισμό, είτε από διαταραχή της αγγείωσης του οστού είτε σαν αποτέλεσμα της γήρανσής του με πρόδρομο στάδιο τη μεταβολή της σύστασης του αρθρικού υγρού.
Τί είναι το αρθρικό υγρό;
Το αρθρικό υγρό είναι αυτό που λιπαίνει τον αρθρικό χόνδρο, αυξάνοντας την ικανότητά του να δουλεύει σαν ένας μηχανισμός που απορροφά τη μηχανική καταπόνηση. Στη μέση ηλικία το αρθρικό υγρό αρχίζει να χάνει τη φυσιολογική του αναλογική μορφή και να γίνεται πιο ‘αραιό’. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο χόνδρος να καταπονείται και να αρχίσει να εμφανίζει ‘ρωγμές.’ Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, παίζει μία ουσία που ονομάζεται Ιντερλευκίνη 1 (IL-1).
Πώς βοηθά το κολλαγόνο στις περιπτώσεις αυτές;
Πρακτικά βοηθά στην βελτίωση του πόνου και στην ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού που περιβάλλει την άρθρωση.
Πώς γίνεται η λήψη του;
Είτε με πόσιμη μορφή είτε με ενέσεις μέσα στην άρθρωση που πάσχει.
Πώς διαλέγουμε τη θεραπεία;
Αυτό εξαρτάται από το τύπο της βλάβης, την ηλικία , το σωματικό βάρος, την άρθρωση, το ειδικό νόσημα που μπορεί να συνυπάρχει (πχ διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά), και αν υπάρχει διαταραχή στον μηχανικό άξονα του σκέλους (πχ γόνατο που έχει παραμορφωθεί)
Πότε δεν θα βοηθήσει η θεραπεία με το κολλαγόνο;
Στις περιπτώσεις με αρθρίτιδες τελικού σταδίου και ειδικά με παραμορφώσεις του μηχανικού άξονα του σκέλους η θεραπεία με κολλαγόνο δεν έχει θέση.
Η θεραπεία με την ενέσιμη μορφή είναι καλύτερη;
Ναι, αν αφορά μία και μόνο άρθρωση και η συμπτωματολογία αφορά ειδικότερα τον χόνδρο.
Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε καλύτερα και χειρότερα. Ισχύει αυτό;
Οι διαφορές πρακτικά ανάμεσα στα συνταγογραφούμενα σκευάσματα είναι το Μοριακό Βάρος(MW). Έχουμε λοιπόν, άλλα με MW=1800-2000 kDaltons, ενώ άλλα με MW = 2400-3600 kDaltons. Επίσης, διαφέρουν τόσο στην τεχνολογία παρασκευής, όσο και στο ιξώδες. Κανένα από αυτά δεν έχει το μοριακό βάρος του ανθρώπινου υγιούς αρθρικού υγρού που είναι 4000-7000 kDaltons. Σκεφθείτε ότι στην οστεοαρθρίτιδα, λόγω της γήρανσης, το ΜΒ του αρθρικού υγρού είναι μόλις 1000 kDaltons.
Δηλαδή αυτά με το μεγαλύτερο ΜΒ είναι καλύτερα;
Ναι, αν λάβουμε υπόψη τη δράση τους στην επούλωση του χόνδρου, από την άλλη όμως τα άλλα με το χαμηλότερο ΜΒ έχουν καλύτερη αναλγητική δράση στους υποδοχείς του πόνου που υπάρχουν στον αρθρικό υμένα. Ένα άλλο παράγοντα που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, είναι η επαναληψιμότητα των ενέσεων. Διαφορετικά συμμορφώνεται ο ασθενής με μία ένεση στους 9-12 μήνες και διαφορετικά ένας άλλος με 10 ενέσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ποιά σκευάσματα συνταγογραφούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία;
Από αυτά με το χαμηλότερο ΜΒ, μέχρι πρότινος ίσχυε η συνταγογράφηση 5 ενέσεων ανά 6μηνο, ενώ τώρα ισχύει η συνταγογράφηση 2 ενέσεων ανά έτος!! Γεγονός που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως ελλειπής θεραπεία με ιατρικούς όρους ενώ, από ηθικής απόψεως επαφίεται στη κρίση του αναγνώστη. Από τα άλλα σκευάσματα, με μεγαλύτερο ΜΒ κανένα δεν συνταγογραφείται.
Οι ενέσεις αυτές έχουν θέση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα;
Επειδή η ΡΑ είναι ένα νόσημα με γενικότερη επέκταση, δεν μπορούν τέτοιες θεραπείες να έχουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, εδώ έχουν θέση υποδόριες ενέσεις με anti-TNFa παράγοντες. Ο TNFa (Τumor Necrosis Factor) Παράγων Νέκρωσης των Όγκων, είναι υπεύθυνος γι αυτή τη νόσο παθογενετικά. Άρα η φαρμακευτική αναστολή του παράγοντα αυτού έχει θέση θεραπευτικά.
Οι ενέσεις κορτιζόνης (στεροειδή) στις αρθρώσεις έχουν αποτέλεσμα;
Σαν αντιφλεγμονώδης θεραπεία έχουν θέση, βέβαια μόνο προσωρινή, στην αντιμετώπιση της φλεγμονής του υμένα, από την άλλη όμως έχουν βλαπτική επίδραση στον αρθρικό χόνδρο και αυξάνουν τη πιθανότητα λοίμωξης τοπικά.
Βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα, τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν, ευρισκόμενα σε βιώσιμο περιβάλλον , σε κύτταρα διαφορετικών οργάνων-ιστών. Έτσι, μπορεί η διαφοροποίησή τους να δώσει γένεση σε όργανα-στόχους όπως πχ καρδιά, νεύρα, οστά, τένοντες , χόνδρος κά
Τα βλαστοκύτταρα στην ορθοπαιδική πράξη, χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω της αναγεννητικής ικανότητας που έχουν, ανεξάρτητα από τη διαφοροποίησή τους. Η τεχνική μέσω της οποίας γίνεται χρήση βλαστοκυττάρων είναι ακίνδυνη, χωρίς παρενέργειες, αφού αφορά κύτταρα από τον ίδιο τον πάσχοντα.
- Ενδείξεις για χρήση βλαστοκυττάρων:
- Η τενοντίτιδα από υπέρχρηση,
- Η μερικού πάχους ρήξη των τενόντων των στροφέων στον ώμο
- Οι χονδροπάθειες των αρθρώσεων
- Η αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα
- Η τροχαντηρηίτιδα στο ισχίο
- Διάστρεμμα
- Η άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής (αρχικού σταδίου Ι & ΙΙ)
- Νεκρωτικά έλκη του δέρματος
- Η επικονδυλίτιδα αγκώνα
- Οι τενοντοελυτρίτιδες
- Η πελματιαία απονευρωσίτιδα
Πως εφαρμόζεται η τεχνική εμφύτευσης των βλαστοκυττάρων;
Η λήψη των βλαστοκυττάρων γίνεται από το λίπος (συνήθως από Πλαστικό Χειρουργό) είτε από το μυελό των οστών του αρρώστου. Αυτό το κρίνει ο θεράπων ιατρός.
Στην περίπτωση που γίνεται λήψη λίπους, με τοπική αναισθησία και μέσω μικρής τομής λαμβάνεται μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως από τη περιοχή γύρω από τον ομφαλό ή και κοντά στη πάσχουσα περιοχή. Σε συνθήκες εργαστηρίου, καλλιεργούνται τα βλαστοκύτταρα και παίρνουμε πλέον ένα εμπλουτισμένο υλικό κατάλληλα διαφοροποιημένο στα κύτταρα της βλάβης. Ακολουθεί η έγχυση του υλικού στη πάσχουσα περιοχή υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες.
Εξελιγμένη τεχνική, μας δίνει τη δυνατότητα σε συνθήκες χειρουργείου στον ίδιο χειρουργικό χρόνο να κάνουμε ΄μεταμόσχευση χονδροκυττάρων΄. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω φυγοκέντρησης για να απομονώσουμε τα βλαστοκύτταρα και ακολούθως τα εγχέουμε στην πάσχουσα περιοχή χωρίς να απαιτείται καλλιέργεια.
Γιατί να επιλέξω μία βιολογική θεραπεία εφ όσον εμπίπτω στις ενδείξεις;
Κατ αρχάς, είναι θεραπεία που δεν χρειάζεται νοσηλεία, προσφέρει ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας, άμεση ανακατασκευή του πάσχοντος ιστού, συμβάλλει σε σημαντική ελάττωση του πόνου με γρήγορη επάνοδο στη λειτουργική καθημερινότητα και στην άθληση. Είναι θεραπεία που βασίζεται στις θεραπευτικές ικανότητες του ίδιου του οργανισμού, χωρίς να έχουμε επιπλοκές.
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε την απουσία χειρουργικών ουλών και το [value for money], αφού είναι πιο οικονομική από τη χειρουργική επέμβαση
Εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων ώμου / γόνατος και επεμβάσεων προσθετικής ανακατασκευής / αρθροπλαστικής.
- Τήλ: +30 21 0277 0216
- Ιατρείο: Αφροδίτης 35 Ν. Ηράκλειο
- Ιατρείο: Φιλολάου 15 Παγκράτι
- [email protected]