Ασβεστοποιός τενοντίτις & αρθροσκόπηση

Τί είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
H Ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια μορφή τενοντίτιδας , που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό υδροξυαπατίτη (κρυσταλλικό φωσφορικό ασβέστιο) σε οποιοδήποτε τένοντα του σώματος, αλλά συνηθέστερα στους τένοντες του στροφικού πετάλου (ώμος), προκαλώντας πόνο και φλεγμονή .

Κλινική εκδήλωση
Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται με την ανύψωση του βραχίονα πάνω από το επίπεδο των ώμων ή ακόμα και όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Ο πόνος συχνά μπορεί να ξυπνήσει τον ασθενή από τον ύπνο. Άλλες ενοχλήσεις μπορεί να είναι η δυσκαμψία,  αίσθηση κριγμού, ή και η αδυναμία  στη κίνηση του ώμου. Το χαρακτηριστικό είναι η διαταραχή του ύπνου που ταλαιπωρεί και ψυχικά τον άρρωστο.
Ακτινολογική εικόνα
Οι εναποθέσεις ασβεστίου  είναι ορατές σε απλές ακτινογραφίες, ως ευκρινείς τόφοι ή και σαν θολές περιοχές, φαινόμενο που είναι συχνό όταν η πάθηση είναι στη διαδικασία της εκ νέου απορρόφησης και αυτό είναι επίσης ενδεικτικό έντονου πόνου.

o «τόφος» του ασβεστίου


Θεραπεία
Φάρμακα
Αναλγητικά και μη-στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα ( ΜΣΑΦ ) είναι χρήσιμα σε περιορισμένο βαθμό.

Φυσικοθεραπεία
Ηλεκτροαναλγησία, παγοθεραπεία, και υπέρηχοι προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Το όφελος των υπερήχων στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα είναι αμφιλεγόμενο. Η βελτίωση της εμβιομηχανικής του ώμου με ασκήσεις  (ταινίες ελκυσμού και λάστιχα) θα μειώσει την ένταση του πόνου. 

Εξωσωματική θεραπεία με κρουστικό κύμα (ESWT)
Η θεραπεία αυτή, χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα και  επικεντρώνεται πάνω στην ασβεστοποίηση. Λειτουργεί με έναν άγνωστο μηχανισμό σε αυτή τη διαταραχή. Ιοντοφόρηση
Η χρήση της γίνεται κυρίως από φυσικοθεραπευτές, με συνδυασμό φαρμακευτικής ουσίας με υπερήχους.


Ενέσεις κορτικοστεροειδών
Αυτές μπορεί να είναι χρήσιμες όταν ο ώμος είναι σε οξεία φλεγμονή, αλλά δεν είναι γενικά αποδεκτές.

Χειρουργική
Αφαίρεση της εναπόθεσης είτε με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ή αρθροσκοπικά, έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (περίπου 90%).  Αν η ασβεστοποίηση είναι μεγάλη, τότε ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί επέμβαση συρραφής του τένοντα και επανακαθήλωση στο οστούν με οστικές άγκυρες.Αρθροσκοπική τεχνική
Αναίμακτη, η απόλυτα ενδεδειγμένη τεχνική για τη πάθηση αυτή, προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Δεν είναι αιματηρή.
  • Σέβεται τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση.
  • Δεν αφήνει δυσκαμψία.
  • Σε πολλαπλές εστίες, αυτές εντοπίζονται και αφαιρούνται ταυτόχρονα.
  • Άμεση αναλγησία
  • Δίνει τη δυνατότητα άμεσης λύσης τυχόν δυσκαμψίας σε χρόνιες καταστάσεις.
  • Άμεσα επιταχυνόμενο πρόγραμμα αποκατάστασης (για περισσότερα δείτε τα VIDEO).
Μεταφορά στην αρχή της σελίδας