Mαζική ρήξη του τενοντίου πετάλου των στροφέων του ώμου

Η Μαζική Ρήξη του στροφικού πετάλου, είναι ρήξη μεγαλύτερη από 5 εκατοστά σε μέγεθος και περιλαμβάνει τουλάχιστον τους δύο τένοντες (του υπερακανθίου και υπακανθίου) του στροφικού πετάλου. Μπορεί επίσης να επεκταθεί στον υποπλάτιο και ελάσσονα στρογγύλο.

Μια τέτοια ρήξη είναι ασυνήθιστη σε ένα νεαρό ασθενή (κάτω των 50 ετών).Είναι πολύ πιο συχνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι η μαζική ρήξη συμβαίνει σε ασθενείς με εκφυλισμό του στροφικού πετάλου  και τραυματισμό. Μια μικρή πτώση ή ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσουν σε τελική αποδιοργάνωση του cuff. Αυτό οδηγεί στη συνέχεια σε αδυναμία και πόνο στον ώμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει απενεργοποίηση του μοχλοβραχίονα που παρέχει το τενόντιο πέταλο.
Οι ασθενείς με μαζική ρήξη παρουσιάζουν  ατροφία και λιπώδη διήθηση των μυών μετά από 6-8 εβδομάδες. Αυτοί έχουν και χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με άλλους που αντιμετωπίστηκαν πρώιμα.

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν οι τένοντες είναι τεχνικά δυνατόν να επανακαθηλωθούν στη ανατομική θέση τους, αυτό από μόνο του δεν θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα της ίασης.
Τέτοιες παραμελημένες ρήξεις έχουν ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας, που υπερβαίνει το 50%


Μετατόπιση της κεφαλής προς τα άνω σε μαζική ρήξη του τενοντίου πετάλου του ώμου

Το επακόλουθο της μαζικής ρήξης είναι, η μη ύπαρξη πλέον του μοχλοβραχίονα που καθηλώνει τη κεφαλή στη γλήνη, και τη μετατόπιση της κεφαλής προς τα άνω με συνέπεια, τη έναρξη και της διαδικασίας της αρθροπάθειας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιλογές που υπάρχουν αναφέρονται παρακάτω. Η απόφαση για το ποια θεραπεία θα επιλεγεί εξαρτάται από: την ηλικία του ασθενούς, τη γενική υγεία αρρώστου, ο χρόνος από τον τραυματισμό, οι λειτουργικές απαιτήσεις, η εμπειρία του χειρουργού  Αυτές είναι:

Πρόγραμμα αποκατάστασης δελτοειδούς - ενίσχυση του δελτοειδή μυ για να αναλάβει τις λειτουργίες των ραγέντων τενόντων του στροφικού πετάλου.

Ενέσεις - για την ανακούφιση από τον πόνο, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης στο δελτοειδή μυ. Τα στεροειδή είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες, αλλά έχουν βραχείας διάρκειας οφέλη και υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξασθένηση των τενόντων με επαναλαμβανόμενες ενέσεις. 

Επισκευή του τένοντα με ταυτόχρονη βιολογική ενίσχυση.

Πολλά νέα βιολογικά υλικά έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τη βιολογία της επούλωσης του ραγέντος στροφικού πετάλου. Σήμερα χρησιμοποιούνται βιολογικοί παράγοντες, (Platelet Rich Plasma) αλλά μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι η επιλογή αυτή μεμονωμένα αποτελεί τη θεραπεία.

Επεμβάσεις μεταφοράς μυών - Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την κίνηση μιας ομάδας ισχυρών μυών από την αρχική τους θέση στον ώμο, για τη βελτίωση ορισμένων λειτουργιών του. (μεταφορά πλατέος ραχιαίου μυός). Αυτό χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως νέους ασθενείς που έχουν απαιτητικές εργασίες.

Αρθροσκοπική αποσυμπίεση υπακρωμιακού χώρου, και Τενοτομή της μακράς κεφαλής του δικεφάλου - αυτή η επιλογή είναι παρηγορητική μόνο ως προς το πόνο και όχι ως προς τη λειτουργικότητα.

Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου - Αυτή ενδείκνυται για την αρθροπάθεια λόγω ανεπάρκειας του στροφικού πετάλου.  Αυτό συμβαίνει όταν η μαζική ρήξη σχετίζεται με την αρθρίτιδα της άρθρωσης. 
Παρ 'όλες αυτές τις επιλογές, η μαζική επιδιορθώσιμη και μη επιδιορθώσιμη ρήξη του στροφικού πετάλου είναι δύσκολο να διαχειριστεί και να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Είναι κρίσιμο να γίνεται σωστή διαχείρηση των απαιτήσεων του αρρώστου ώστε, να γνωρίζει εκ των προτέρω το αναμενόμενο για τη περίπτωσή του αποτέλεσμα.

Μεταφορά στην αρχή της σελίδας