Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η νέα μέθοδος

Με τη μέθοδο αυτή:
η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά και είναι ανώδυνη, διενεργείται με τοπική αναισθησία, δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμος επίδεσμος,δεν υπάρχουν μετεγχειρητικές ουλές, ενώ η μετεγχειρητική περίοδος είναι μικρή και ανώδυνη

Ο  ασθενής δεν μένει στο νοσοκομείο και επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του. Τεχνικά, χρησιμοποιείται ένα μικρό εργαλείο, το οποίο δουλεύει «κλειστά», δηλαδή χωρίς να βλέπει ο γιατρός, ενώ υποβοηθητικά χρησιμοποιείται ένα ακτινολογικό μηχάνημα, για να γίνεται με ακρίβεια ο βαθμός της διόρθωσης.

 To πόδι βρίσκεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε οι διορθώσεις να γίνονται με απόλυτη ακρίβεια.Χρησιμοποιούνται απόλυτα μικροσκοπικά εργαλεία τόσο για την αποκόλληση των ιστών, όσο και για τις οστεοτομίες.


Χρησιμοποιώντας ένα μικρό «τριβείο» αφαιρούμε ακριβώς το κότσι (bunion) και το ελέγχουμε ακτινοσκοπικά.

 

Στη συνέχεια γίνεται διατομή του τένοντα που απάγει το μεγάλο δάκτυλο προς τα έξω, όπως και των συμφύσεων που έχουν αναπτυχθεί. Αυτό βοηθά στο να «αναταχθεί» το δάκτυλο στη θέση του. Το επιβεβαιώνουμε ακτινοσκοπικά.


Εφ' όσον η παραμόρφωση απαιτεί οστεοτομία του 1ου μεταταρσίου, γίνεται και αυτό αφαιρώντας μία μικρή σφήνα οστού, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.


Στη συνέχεια, εφ' όσον αφαιρεθεί η σφήνα οστού από το μετατάρσιο, διορθώνουμε τη παραμόρφωση υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.


Ανάταξη και διόρθωση.

http://www.windsorfoot.com/uploads/Darco%20shoe.jpg
Επίδεση. Άμεση κινητοποίηση με ειδικό παπούτσι αποφόρτισης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέθοδος είναι απλή, θεαματική, με πολύ καλά αποτελέσματα έχει όμως περιορισμένες ενδείξεις ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε μίας περίπτωσης. Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι, ο θεράπων ιατρός οφείλει να κάνει σωστή επιλογή της τεχνικής που θα εφαρμόσει και όχι να εφαρμόσει τη τεχνική που πιθανόν να ζητήσει ο άρρωστος, δελεαζόμενος από τα πλεονεκτήματα της αναίμακτης τεχνικής. Αυτό αποτελεί και βασικό κανόνα στη χειρουργική πράξη.

Μεταφορά στην αρχή της σελίδας