Μεταμόσχευση Αυτόλογων Χονδροκυττάρων

Τί είναι η μεταμόσχευση χονδροκυττάρων;
Είναι η πλέον και πολλά υποσχόμενη τεχνική, για τη θεραπεία συγκεκριμένων χόνδρινων βλαβών (και όχι για όλες, όσο θεαματικό και αν ακούγεται), παρότι η πρώτη δημοσίευση σε ανθρώπους έγινε για πρώτη φορά από τον Brittberg το 1984.

Πώς γίνεται;
Σε γενικές γραμμές, με αρθροσκοπική τεχνική ταυτοποιείται η βλάβη, γίνεται λήψη υλικού χονδροκυττάρων, τα οποία και καλλιεργούνται in vitro για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Στη συνέχεια το εμπλουτισμένο από το εργαστήριο υλικό τοποθετείται πάνω σε μία περιοστική μεμβράνη και συρράπτεται στο σημείο της βλάβης. Το τελευταίο σκέλος της διαδικασίας γίνεται με ανοικτή τεχνική.

Ενδείξεις - αντενδείξεις
Τα αποτελέσματα της τεχνικής σχετίζονται σαφώς, με την έκταση της βλάβης, το βάρος του αρρώστου, τυχόν υπάρχουσα αστάθεια ή κακή ευθυγράμμιση του σκέλους, σε επίσημη και διάχυτη οστεοαρθρίτιδα. Σ αυτές τις περιπτώσεις η τεχνική αντενδείκνυται. Ιδανικός ασθενής, είναι αυτός < 50ετών, με εστιακή τραυματική βλάβη στο γόνατο, χωρίς στοιχεία ενεργού φλεγμονής ή αστάθειας και με σαφή  διάθεση  συνεργασίας για το μετεγχειρητικό πρόγραμμα.

 


Μεταφορά στην αρχή της σελίδας