Τενοντίτιδα Αχιλλείου

Η τενοντίτιδα αυτή οφείλεται σε υπέρχρηση του Αχίλλειου τένοντα. Αφορά το τμήμα  του ιστού που συνδέει τους μύες της γάμπας στο πίσω μέρος της κνήμης με το οστούν της πτέρνας.


Εκφύλιση της γραμμωτής μυικής ίνας

Η τενοντίτιδα του αχιλλείου εμφανίζεται πιο συχνά σε δρομείς που έχουν αυξήσει ξαφνικά την ένταση ή τη διάρκεια των διαδρομών τους. Είναι επίσης κοινή σε μεσήλικες που αθλούνται, όπως στο τένις ή  στο μπάσκετ, μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Συμπτώματα
Ο πόνος που σχετίζεται με την τενοντίτιδα του Αχιλλείου, συνήθως ξεκινά ως ένα ήπιο σύμπτωμα  στο πίσω μέρος του ποδιού ή πάνω από την πτέρνα μετά από τρέξιμο ή άλλη αθλητική δραστηριότητα. Επεισόδια ακόμη πιο έντονου πόνου μπορούν να συμβούν μετά από παρατεταμένη και έντονη άσκηση, πχ σε σπριντ. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ευαισθησία τοπικά ή δυσκαμψία, ειδικά το πρωί, τα οποία συνήθως βελτιώνοναι με ήπια δραστηριότητα.

Αιτίες
Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γαστροκνημίας ή έντονη καταπόνηση του Αχίλλειου τένοντα. Η δομή του Αχίλλειου τένοντα εξασθενεί με την ηλικία, γεγονός που τον κάνει πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Θεραπεία
Η τενοντίτιδα αυτή ανταποκρίνεται συνήθως καλά με συμπτωματικά μέτρα. (παυσίπονα, πάγος, αλοιφές, διατάσεις) Αλλά εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες επιλογές θεραπείας.

Φάρμακα
Αν τα παυσίπονα δεν έχουν δράση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο.

Φυσικοθεραπεία
Θεραπευτικές επιλογές: Ασκήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης για την προώθηση της επούλωσης και της ενίσχυσης του Αχίλλειου τένοντα και των υποστηρικτικών δομών του.


Διατατικές ασκήσεις

Ορθωτικά επιθέματα. Ένα ένθετο επίθεμα σφήνας που ανυψώνει ελαφρώς τη πτέρνα σας μπορεί να ανακουφίσει την καταπόνηση του τένοντα και παρέχει ένα μαξιλάρι που μειώνει το μέγεθος της δύναμης που ασκείται στο αχίλλειο τένοντα σας.


Ορθωτικά επιθέματα

Χειρουργική θεραπεία
Αν μετά από αρκετούς μήνες θεραπείας, τα συντηρητικά μέτρα δεν έχουν αποδώσει, ή εάν εάν ο τένοντας έχει ρήξη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει τη χειρουργική θεραπεία.

Μεταφορά στην αρχή της σελίδας